Доброволци извадиха над 500 чувала с отпадъци по поречието на река

...
Доброволци извадиха над 500 чувала с отпадъци по поречието на река
Коментари Харесай

Проверяват има ли незаконен добив на инертни материали от Чепинска река



Доброволци извадиха над 500 чувала с боклуци  по поречието на река Чепинска в региона на велинградското село Драгиново. Теренът е част от предпазената зона Яденица от Натура 2000.

По време на акцията  доброволците са попаднали на следи от тежка техника, които водят към коритото на реката . По-късно в обществените мрежи се появи и клип с екскаватор, който копае в речното корито.

От гражданското обединение „ Чист Велинград “ са безапелационни, че това е жестоко нарушаване.

„ По един от крайбрежията на река Чепинска забелязахме следи от тежки машини и следи от загребване на инертни материали наоколо до речното корито. Това ни потвърдиха и локалните хора, които ни дадоха и фотоси “, сподели пред БНР екологът Антония Вичева.

Асфалтирахме ул. „ Крайречна “ в посока ромската махала, багерът единствено влезе по-късно да се измие  в реката, това е казусът, друго няма “, съобщи в „ Преди всички “ кметът на с. Драгиново Бисер Маджиров.

„ В село Драгиново асфалтираха улици, багерът влиза в реката, това се вижда, не знаем какво е правил, само че той е в нарушаване и няма работа там “, сподели пред „ Хоризонт “ Васил Тодев от съдружие „ Байкария “.

От  РЗИ показват, че при тях не е постъпвал подобен сигнал , само че ще извършат инспекция.

Еколозите обаче считат, че проблем има, тъй като този регион е част от предпазената зона Яденица. Освен това река Чепинска е извънредно нечиста.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР